Groot onthaal voor koningspaar in Parijs

Vorsten

2016-03-09 19:37:00

Frankrijk onthaalt koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdagmorgen met veel ceremonieel bij het begin van hun staatsbezoek. Na een plechtigheid bij het Graf van de Onbekende Soldaat bij de Arc de Triomphe gaat het koningspaar onder begeleiding van maar liefst 144 leden van de Garde Republicaine te paard naar het Elysée voor de eerste ontmoeting met gastheer president François Hollande.

De koning en koningin, die woensdagavond in Parijs aankomen, gaan vervolgens samen met de Franse president naar het Louvre. Daar bekijken ze de twee schilderijen van Rembrandt die beide landen na enig getouwtrek in een noodgedwongen gezamenlijke actie hebben gekocht. De portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit worden voor het eerst tentoongesteld. Over drie maanden verhuizen ze naar het Rijksmuseum in Amsterdam om in de toekomst om beurten in beide musea getoond te worden.

President Hollande biedt zijn Nederlandse gasten donderdagavond in het Elysée een staatsbanket aan. Daarbij voeren zoals gebruikelijk president en koning het woord. Het ligt voor de hand dat Willem-Alexander daar niet alleen zal spreken over de eeuwenoude nauwe banden tussen beide landen, maar ook over de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar.

Die gebeurtenissen vormen een rode draad in het staatsbezoek, zo is vooraf gesteld. Niet alleen bij gesprekken maar ook bij een bezoek aan een project van oud-voetballer Lilian Thuram waar het bestrijden van racisme en discriminatie aan de orde komen.


Meer Nederland