Constantijn reikt Prins Claus Prijs uit

Vorsten

10-12-2014 06:59:00

AMSTERDAM – In aanwezigheid van leden van de koninklijke familie reikt prins Constantijn woensdagmiddag de Grote Prins Claus Prijs uit aan Abel Rodríguez. De winnaar is kunstenaar en plantenexpert uit het Amazonegebied in Colombia.

Naar de prijsuitreiking in het Koninklijk Paleis Amsterdam komen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Mabel en prinses Laurentien.

Rodríguez wordt onderscheiden voor zijn verfijnde en complexe tekeningen en schilderijen van vooral de plantenwereld in het Amazonegebied. Hij leefde jaren in dat kwetsbare gebied en vergaarde daar unieke kennis over de planten en ecologische systemen. Zijn kunst weerspiegelt de diversiteit en rijkdom van de plantenwereld.

Naast Rodríguez krijgen nog tien andere internationale kunstenaars en culturele voorvechters de Prins Claus Prijs. Dit zijn Tran Luong uit Vietnam, het dynamisch vrouwenarchief SPARROW uit India, het collectief Museo Itinerante de Arte por la Memoria uit Peru, visueel kunstenaar Gülsün Karamustafa uit Turkije, documentairemaker Ignacio Agüero uit Chili, schrijfster Rosina Cazali uit Guatemala, danseres en choreograaf Lia Rodrigues uit Brazilië en filmmaker Lav Diaz van de Filipijnen. Ook visueel kunstenaar FX Harsono uit Indonesië behoort tot de prijswinnaars, evenals Invisible Borders uit Nigeria, en reizend collectief van kunstenaar, fotografen, filmmakers en schrijfers.

Meer Nederland