‘Handel met Zuid-Duitsland kan beter’

Vorsten

2016-04-12 09:12:00

Nederland blijft in zijn handelsbetrekkingen met Duitsland sterk afhankelijk van Noordrijn-Westfalen. Op kansen in de economisch snelst groeiende deelstaten in het zuiden van het land wordt nog onvoldoende aangehaakt. Dat stelde het economisch bureau van ING dinsdag.

In 2015 was de export van Nederland naar Duitsland goed voor bijna 100 miljard euro. Bijna twee vijfde daarvan ging naar het aangrenzende Noordrijn-Westfalen. Naar Baden-Württemberg en Beieren ging bij elkaar maar 22 procent, terwijl die inmiddels toch goed zijn voor een derde van de Duitse economie.

ING wijst erop dat het zuiden van Duitsland erg interessant kan zijn voor Nederlandse toeleveranciers en bedrijven in de logistiek. In Baden-Württemberg, dat door de rivier de Rijn erg gunstig ligt, biedt vooral de machinebouw kansen. In Beieren zijn de elektrotechnische en de auto-industrie erg groot en succesvol.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen woensdag en donderdag een werkbezoek aan Beieren. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel reist voor een economische missie met ze mee.


Meer Nederland