Helen Clark goede bekende van koningspaar

Vorsten

05-04-2016 11:27:00

De Nieuw-Zeelandse oud-premier Helen Clark, die door haar land is voorgedragen als opvolger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, is een goede bekende van het Nederlandse koningspaar. Clark was drie jaar geleden namens de VN ook bij de inhuldiging van Willem-Alexander tot koning. “Een hele mooie ceremonie”, aldus Clark in een radio-interview destijds.

Clark vertelde de Nieuw-Zeelandse radio over de plechtigheid en zei dat het Nederlandse koningshuis graag had gezien dat de VN-secretaris-generaal aanwezig was geweest, maar dat Ban Ki-moon was verhinderd. Clark nam zijn plaats in, mede omdat het nieuwe koningspaar altijd veel had betekend voor de VN. “Zij ondersteunen ons werk.”

Helen Clark kent Willem-Alexander en Máxima al minstens tien jaar. In 2006 in Nieuw-Zeeland verwelkomde zij hen bij een officieel bezoek aan dat land. Drie jaar later werd Clark benoemd tot baas van het ontwikkelingsprogramma van de VN, UNDP. In die hoedanigheid kruist ze regelmatig het pad van met name Máxima. “We werken nauw samen op het gebied van het verkrijgen van toegankelijkheid tot financiële diensten”, legde Clark uit in 2013.

Helen Clark komt de koningin een paar keer per jaar tegen en twitterde af en toe ook over die ontmoetingen. “Mooi om te worden bijgepraat door koningin Máxima”, berichtte ze bijvoorbeeld in februari 2014.

Willem-Alexander en Máxima hebben de laatste jaren in verschillende functies ook veel gewerkt met de in december afzwaaiende Ban Ki-moon, en daarvoor met zijn voorganger Kofi Annan. Die woonde in 2002 ook hun huwelijk bij.


Meer Nederland