Historici kijken uit naar Openbaarheidsdag

Vorsten

2014-12-30 21:00:00

DEN HAAG – Onderzoeksjournalisten en geschiedkundigen duiken dinsdag 6 januari het Nationaal Archief in om verborgen nieuwsfeiten te achterhalen uit de jaren 1939, 1964 en 1989. Op die dag vervalt de geheimhouding van een deel van de overheidsarchieven uit die jaren. 1964 is het jaar van het huwelijk van prinses Irene.

Volgens het archief liet koningin Wilhelmina zich in 1939 niet onbetuigd en waarschuwde ze voor de herbewapening in Europa, zo leren geheime stukken uit het Kabinet van de Koningin.

De eerste dinsdag van het nieuwe jaar is volgens vast gebruik de eerste mogelijkheid om geheime stukken in te zien die op basis van de Archiefwet 25, 50 of 75 jaar geheim moeten blijven. Op Openbaarheidsdag komen 4100 geheime dossiers beschikbaar, onder meer van ministeries.

Pareltjes

“Er zitten altijd wel een paar pareltjes van nieuwsfeiten bij”, zegt Jacqueline van Walbeek van het Nationaal Archief. De belangstelling uit journalistieke kring wordt volgens haar ook steeds breder. Zij verwijst bijvoorbeeld naar de belangstelling van RTL Boulevard voor de geboortekaartjes en gelukwensen bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938, die vorig jaar na 75 jaar openbaar werden.

De belangstelling van journalist, schrijver en historicus Ad van Liempt gaat onder meer uit naar het jaar 1964, het jaar van het huwelijk van prinses Irene die zich tot het katholicisme bekeerde om Carlos Hugo te kunnen trouwen. Zij zag daarom af van een eventuele troonopvolging. Van Liempt vreest echter dat die archiefstukken nog niet openbaar zullen worden vanwege de speciale regels voor het Koninklijk Huis. “Maar als die gang van zaken eenmaal openbaar wordt, dan zullen we daar met z’n allen nog van staan te kijken”, zegt hij.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig