Huis ten Bosch voor 35 miljoen opgeknapt

Vorsten

2014-09-16 13:58:00

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag wordt voor 35 miljoen euro opgeknapt door het Rijksvastgoedbedrijf. Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan.

Beatrix woonde er toen ze koningin was en het is de bedoeling dat Willem-Alexander er over enige tijd intrekt met zijn gezin, nu hij de scepter van zijn moeder heeft overgenomen. Het is niet alleen een woonpaleis: er zijn ook wel officiële ontvangsten. De verbouwing zal overigens niet voor 2017 klaar zijn. Het lijkt erop dat de vorst het tot dan moet stellen met zijn woonhuis te Wassenaar.

Het paleis, uit de 17de eeuw, is een Rijksmonument. Sinds de vorige troonswisseling is er niet veel meer aan gebeurd, alleen de beroemde en fraai gedecoreerde Oranjezaal werd zo’n 15 jaar geleden gerestaureerd.

De regering laat weten dat de opknapbeurt niet duurder is dan die van soortgelijke panden, namelijk 4000 tot 5000 euro per vierkante meter.

Ook Paleis Noordeinde, het ‘werkpaleis’ in de Haagse binnenstad, is en wordt onder handen genomen, net als het daarbij behorende vroegere woonhuis van Willem-Alexander in zijn vrijgezellentijd: Noordeinde 66. In totaal is hier 11,7 miljoen mee gemoeid.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig