Huis van Oranjes nog nooit zo vaak te zien geweest

Vorsten

25-12-2020 07:44:59

Mensen hebben dit jaar een uniek kijkje gekregen in het leven van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Omdat het koningspaar vanwege de coronacrisis voornamelijk thuis heeft gewerkt, was de binnenkant van thuispaleis Huis ten Bosch nooit eerder zo vaak in beeld. Willem-Alexander en Máxima vergaderden en ‘bezochten’ veelal op afstand van achter een scherm, maar spraken het volk ook toe vanuit huis.

De koning begon het coronajaar in maart ook vanuit huis. In zijn kantoor hield Willem-Alexander een toespraak over de coronacrisis die op televisie werd uitgezonden. “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel”, sprak hij onder meer.

Zijn verjaardag kon Willem-Alexander niet uitgebreid vieren. De koning reisde voor Koningsdag in april niet naar Maastricht, maar bleef met zijn gezin thuis. Daar hield hij vanaf de vestibule een openingswoord en had het gezin onder meer allerlei digitale gesprekken, waarvan op sociale media meerdere beelden werden gedeeld.

Griekenland

Voor een minder feestelijke gelegenheid richtte het koningspaar zich in oktober tot het volk. Na ophef over de kortstondige vakantie naar Griekenland van het koninklijk gezin, noemde Willem-Alexander – met een zwijgende Máxima naast zich – vanuit Huis ten Bosch de trip onverstandig. “Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.”

De traditionele kersttoespraak van de koning vindt voor het tweede jaar op rij plaats in zijn woonpaleis. Op eerste kerstdag spreekt Willem-Alexander vanuit de Chinese Zaal van Huis ten Bosch.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord