In 2014 koperen bruiloft koningspaar

Vorsten

2013-12-31 09:05:00

DEN HAAG – Het koninklijk jaar 2014 belooft minder spannend en opwindend te worden dan het bijna afgelopen jaar 2013. Dat kan na de troonswisselingen in Nederland en België gerust worden gesteld. De Spaanse koning Juan Carlos (75) heeft in zijn kerstrede nog eens duidelijk gemaakt het voorbeeld van zijn collega’s niet te willen volgen.

Jarenlang zeiden ‘koningshuisdeskundigen’ na het raadplegen van hun ‘doorgaans betrouwbare bronnen aan het hof’ dat er in het komende jaar een troonswisseling te verwachten viel. Evenzoveel jaren bleken ze het mis te hebben.

De aankondiging van haar aftreden door koningin Beatrix in januari van dit jaar kwam dan ook nog als een verrassing en de verrassing werd groter toen vervolgens ook paus Benedictus XVI en koning Albert II der Belgen hun pensionering bekendmaakten. Meer verrassingen zijn niet te verwachten. Stuk voor stuk hebben de andere monarchen duidelijk gezegd dat het koningschap voor hen een ambt voor het leven is.

Akihito gaat door

De Japanse keizer Akihito, die vlak voor kerst 80 jaar werd, zei bij die gelegenheid dat hij het niet rustiger aan gaat doen. Op 7 januari zit hij 25 jaar op de troon, en zolang hij gezond is, zal hij zijn plichten blijven vervullen.

Pieter van Vollenhoven en prinses Irene hopen komend jaar 75 jaar te worden. Koning Abdullah van Saoedi-Arabië (90), koning Albert (80) en prins Henrik van Denemarken (80) hebben eveneens een bijzondere verjaardag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vieren op 2 augustus hun koperen bruiloft.

Begin 2014 zijn er 3 ‘koninklijke’ baby’s te verwachten. Prinses Madeleine van Zweden is eind februari uitgerekend. Voor Madeleine en Chris O’Neill, die in juni trouwden, is het hun eerste kind. Prinses Viktória, kersverse echtgenote van prins Jaime, verwacht tegen die tijd ook haar eerste kindje. En Zara Phillips, dochter van prinses Anne en kleindochter van koningin Elizabeth, wordt in januari moeder.


Meer Andere Huizen