Ina Adema wordt commissaris van de Koning in Brabant

Vorsten

2020-07-03 19:10:33

Koning Willem-Alexander kan binnenkort kennismaken met een nieuwe commissaris van de Koning in Brabant. De Provinciale Staten van Brabant hebben Ina Adema voorgedragen als opvolgers van Wim van de Donk, die half januari zijn vertrek aankondigde. Naar verwachting gaat haar benoeming, als de Kroon akkoord gaat, per 2 oktober dit jaar in.

De 52-jarige Adema is nu nog burgemeester van Lelystad. De van geboorte Amsterdamse was eerder burgemeester van de Brabantse gemeente Veghel.

Voorzitter Suzanne Otters van de vertrouwenscommissie noemde Adema “een schaap met vijf poten” die geknipt is voor een baan als commissaris van de Koning in Brabant. Zij omschreef Adema als iemand die uitstekend kan schakelen, een ervaren bestuurder is, goed kan omgaan met verschillende groepen en een verbinder is. “Zij weet hoe het werkt in Brabant”, aldus Otters. “Ze is zeer betrokken bij de Brabantse identiteit en tradities, en de Brabantse gezelligheid.”

Adema kon vrijdag nog niet reageren op haar voordracht. Dit vanwege het overlijden van een van de wethouders uit het college van burgemeester en wethouders van Lelystad.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt