Jaaroverzicht toont druk jaar koningspaar

Vorsten

2013-12-22 09:17:00

HILVERSUM – Willem-Alexander en Máxima hebben dit jaar niet stilgezeten. Dat is de conclusie die getrokken kan worden na het zien van het Oranje jaaroverzicht dat de NOS zondagavond uitzendt op Nederland 1. In vogelvlucht trekt een van de drukste koninklijke jaren voorbij, waarbij programmamaker Etienne Glebbeek tientallen evenementen en honderden uren opnames op de montagetafel heeft moeten achterlaten.

Centraal in het jaaroverzicht staat uiteraard de troonswisseling. De aankondiging van koningin Beatrix dat ze het ambt overdraagt aan haar zoon, de vooruitblik van Willem-Alexander op zijn nieuwe taak – waarom hij geen Willem IV wordt, en dat het geen duobaan is – en dan de feestelijke en plechtige inhuldiging zelf.

Bijzonder daarbij is de ruime aandacht die is ingeruimd voor de woorden die de nieuwe koning in de Nieuwe Kerk in Amsterdam spreekt tot prinses Beatrix. Een eerbetoon dat nu wordt uitgelicht en daarmee de toon zet voor de rest van het programma waarin het nieuwe koningspaar het leeuwendeel van de aandacht opeist.

Visites

De kennismakingsbezoeken in het buitenland en de provinciebezoeken zijn vlot achter elkaar gemonteerd en geven een bij vlagen ludiek beeld van de in hoog tempo afgelegde visites. Maar ook het recente bezoek aan de Cariben is meegenomen. Eigenlijk ontbreekt alleen de reis van Máxima naar Afrika eerder deze maand.

Naast de troonswisseling werd het koninklijke jaar gemarkeerd door het overlijden van prins Friso in augustus. Ook hier wordt royaal bij stilgestaan, met fragmenten van de uitvaart in Lage Vuursche en beelden van de herdenkingsdienst in november in Delft.


Meer Nederland