Jan Lammers: media en muziekwereld bashen prins Bernhard

Vorsten

29-08-2021 17:41:39

ZANDVOORT - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, en prins bernard junior Welzijn en Sport in actie tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort. Deelnemers tijdens het NK Scootmobiel op het Circuit van Zandvoort. copyright robin utrecht

De muziekwereld misbruikt prins Bernhard om een punt te maken over de eigen frustraties rond de voortdurende coronamaatregelen voor festivals. En de media kijken niet naar de feiten als het gaat om de prins. Dat stelde Jan Lammers, de sportief directeur van de Dutch Grand Prix (DGP), zondag in het programma Langs de lijn op NPO Radio 1. “Het is zo goedkoop om hem maar elke keer te bashen,” verzuchtte hij.

Bernhard en de Dutch Grand Prix liggen onder vuur nadat de band Chef’special meldde dat de prins had gevraagd of de groep gratis wilde optreden bij de Formule 1 in Zandvoort. Volgens de DGP zijn er meer artiesten benaderd met dit verzoek. Davina Michelle, die het volkslied zal gaan zingen op 5 september, liet vrijdag weten dit alleen te doen als andere artiesten wel betaald worden.

Volgens Lammers hebben “veel BN’ers en artiesten mij benaderd of ze iets mochten doen bij de Grand Prix. Zij zien het als een unieke gelegenheid om midden in het evenement te staan.” De sportief directeur van de DGP beklemtoont dat de bandleden van de zangers wel betaald zouden krijgen. “De artiesten die wij hebben benaderd hebben een gezonder inkomen dan de andere bandleden. En de meeste hebben affiniteit met de autosport.”

Niet charmant

Verder vindt Lammers het “niet charmant” dat de media naar zijn mening de feiten uit het oog verliezen als het gaat om Bernhard. “Bernhard is voor de media wat suiker en zout voor de voedselindustrie is”, aldus de sportief directeur. “Al die mensen die altijd praten over de pandjesbaas en de huisjesmelker. Omdat het lekker in de mond ligt en verkoopt. Kijk naar de feiten, wat er met ons gebeurt. Wij krijgen nul euro subsidie en moeten 315.000 mensen hosten. We krijgen een tegenslag van 10 miljoen te verwerken.”

Volgens Lammers is “het even een paar weken ongemak. Maar echt iedereen is onder de indruk dat we het grootste sportevenement in de Nederlandse geschiedenis neerzetten.” Prins Bernhard liet vrijdag weten geen toelichting te willen geven op alle commotie. Hij liet alleen in een korte statement via RTL-presentator Humberto Tan weten dat hij de ophef betreurt en dat hij de brieven niet had moeten sturen. RTL liet weten dat de prins zelf niet aan tafel wilde komen zitten om tekst en uitleg te geven.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord