Jarige Mabel maakt zich zorgen over lot jonge meisjes

Vorsten

2020-08-11 11:40:14

Prinses Mabel, die dinsdag in haar huis in Breukelerveen in kleine kring haar 52e verjaardag viert, maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor meisjes en jonge vrouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In een tweet wees ze eerder deze week op een opiniestuk dat Michelle Obama en Melinda Gates daarover hebben geschreven.

Door de crisis kunnen veel jonge meisjes niet naar school. Volgens het Malala Fonds, waarbij Mabel ook is betrokken, zou dit kunnen gelden voor twintig miljoen meisjes. Niet alleen dit jaar, maar mogelijk voor altijd. Het gaat, zo schreven Obama en Gates, niet alleen om onderwijs, maar ook om de gezondheid en veiligheid van meisjes, die thuis aan meer fysiek en seksueel geweld bloot staan en meer kans lopen te worden uitgehuwelijkt. “Als we niets doen, kan de pandemie een hele generatie meisjes veroordelen tot een cirkel van armoede en de wereld verstoken van hun talenten en ideeën.”

Prinses Mabel waarschuwde daar eerder dit jaar al voor. De vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt bij het terugdringen van kindhuwelijken wordt door de coronacrisis teniet gedaan. Dit omdat in veel landen bijvoorbeeld door lockdowns en de teruggang van de economie armoede toeneemt en het uithuwelijken van dochters een simpele oplossing is. Volgens de prinses, die met Girls Not Brides al enige jaren tegen kindhuwelijk strijdt, zou dat lot jaarlijks één tot twee miljoen meisjes kunnen treffen.

Inzet

Mabel, die vanwege de coronacrisis sinds maart in Nederland verblijft, is zich vanuit huis blijven inzetten. De wens iedereen gelijke kansen te geven, blijft haar daarbij leiden, zo maakte ze eerder dit jaar tijdens een toespraak in Amersfoort duidelijk. “Ik was negen toen mijn vader onverwachts stierf. Maar zijn verhalen over ongelijkheid, armoede en onrecht zal ik mijn hele leven niet meer vergeten. Ze hebben hun stempel gedrukt op de manier waarop ik naar mensen en de wereld kijk, ze liggen ten grondslag aan vele van de keuzes die ik in mijn leven maak.”

“Ik ontmoet vaak kindbruidjes van dertien of veertien jaar, meisjes die van school zijn gehaald om te trouwen, die baby’s krijgen terwijl hun lichaam daar nog niet klaar voor is, en die vaak slachtoffer worden van huiselijk en seksueel geweld. Als mijn dochters toevallig elders in de wereld waren geboren, was dit dan hun lot geweest?, vraag ik me nu, als ouder van twee dochters, af”, zo voegde Mabel eraan toe. De coronacrisis heeft de verschillen alleen nog maar groter gemaakt, reden om ook de komende jaren hard door te werken.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie