Prinses Mabel 46 jaar geworden

Vorsten

11-08-2014 03:28:00

DEN HAAG – Prinses Mabel wordt maandag 46 jaar. Een jaar geleden markeerde ze haar verjaardag op paleis Huis ten Bosch, waar een maand eerder haar man prins Friso vanuit Londen naar toe was overgebracht. Een dag na haar verjaardag overleed Friso.

De prinses was de afgelopen week met haar dochters Luana en Zaria en de rest van de koninklijke familie in Peru, waar onder andere een bezoek werd gebracht aan de keizerlijke stad Cusco en de Inca-citadel Machu Picchu. Opnamen van lokale media toonden haar bij het hotel in Cusco, waar de Oranjes zich niet lieten afleiden door de plaatselijke belangstelling voor hun onverwachte bezoek.

Mabel is in de maanden na het overlijden van prins Friso weer begonnen met werken. Ze voert wereldwijd campagne om een einde te maken aan kindhuwelijken, en sprak daarover vorige maand tijdens een door de Britse regering en Unicef belegde topconferentie in Londen.

Schrikbeeld

Een deel van haar motivatie voor dit werk krijgt Mabel van het schrikbeeld dat in landen als India en Niger soms zelfs meisjes met de leeftijd van haar eigen dochters (8 en 9) worden uitgehuwelijkt. Daar moest ze niet aan denken.

Het soort werk dat ze doet vergeleek ze enkele jaren geleden in een interview met dat van een zendeling. “Toen ik zeven was, wilde ik missionaris worden, met de Bijbel in de hand onderwijsboeken, eten en landbouwwerktuigen naar Afrika brengen. Maar als ik kijk naar wat ik nu doe, voel ik me een 21e eeuwse missionaris.”

Meer Nederland