Artiesten 5 mei-concert bekend

Vorsten

18-04-2014 14:39:00

AMSTERDAM – Zangeres Jenny Arean, jazzartiest Wouter Hamel en violiste Liza Ferschtman treden dit jaar op tijdens het Bevrijdingsconcert op 5 mei in Amsterdam. Zij krijgen daarbij muzikale ondersteuning van philharmonie zuidnederland; de nieuwe naam van het gefuseerde Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Ook het Scapino Ballet uit Rotterdam werkt mee. Dit maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekend.

Voor het eerst is er een verteller bij het concert. Die rol wordt vertolkt door acteur Hans Dagelet, die gedichten van F. Starik voordraagt. Het concert op de Amstel is de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag en wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

De artiesten zijn gevraagd omdat zij elk “een eigen verhaal over oorlog en vrijheid hebben”, verklaarde het comité. Jenny Arean is in de Tweede Wereldoorlog geboren en Wouter Hamel heeft een opa die in de oorlog Japans krijgsgevangene was.

De Joodse ouders van Liza Ferschtman zijn uit de voormalige Sovjet-Unie gevlucht om in Nederland in vrijheid te kunnen leven. Het orkest wordt geleid door dirigent Arjan Tien, wiens Duitse grootvader in de Tweede Wereldoorlog als predikant werd gedwongen in het Duitse leger te werken. De artiesten zullen ook de nationale dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam bijwonen.

Meer Nederland