Jeroen Snel over Máxima: ‘Daar zie ik haar oprechte interesse en persoonlijke passie’

redactievorsten

2021-05-13 07:00:06

Bij een fotosessie of tijdens Koningsdag kunnen er wel honderd journalisten, fotografen en cameraploegen rondom Máxima zijn, maar de harde kern is een stuk kleiner. Deze ‘M-side’ pakt ook met regelmaat de koffer om in het buitenland maximaal verslag te doen. En velen doen dat al jarenlang, zoals Jeroen Snel, presentator van Blauw Bloed. In de gloednieuwe Máxima special vertelt hij over Máxima vanuit zijn tv-perspectief.

“Al bijna twintig jaar volg ik haar met veel plezier. Haar werkbezoeken in Nederland, de staatsbezoeken waar ze Willem-Alexander, de koning, vergezelt en op haar VN-reizen. En bij dat laatste gaat ze helemaal los, als ik het even oneerbiedig mag zeggen.

Daar zie ik altijd haar oprechte interesse en persoonlijke passie. Het onderwerp van ‘inclusieve financiering’, waarbij iedereen op de wereld toegang moet hebben tot bankzaken, maakt echt deel uit van haar leven. Of de camera’s er nu bij zijn of niet, ze wil echt banken en overheden overtuigen dat iedereen toegang moet hebben tot bankzaken. Voor vertrek heeft ze haar intensieve voorbereiding thuis. En dan tijdens de reis zijn het lange dagen, met talloze gesprekken tot op het hoogste niveau. Maar altijd is er tijd en ruimte voor één en vaak zelfs twee interviews met de koningin.

Podcast over Máxima

Royaltydeskundige Rick Evers volgde de koningin een jaar lang en vertelt over zijn leukste momenten.

Onze cameraman Mike wil haar tijdens dit soort reizen altijd zo mooi mogelijk in beeld brengen. Want dikwijls stapt ze vermoeid het vliegtuig uit na een nachtvlucht uit Amsterdam om meteen in een warm en stoffig land aan de slag te gaan. Fotografen willen dan nog wel eens met hard fitslicht haar niet heel gunstig vastleggen, terwijl ik dan liever met de cameraman wat meer afstand houd, en met zacht licht een opname maak. Het is het minste wat we kunnen doen, want ze had ook kunnen zeggen dat ze liever niet bij aankomst, na een lange vlucht, gefilmd of gefotografeerd wil worden.

Meer over Máxima

De insider verhalen van Jeroen Snel en andere royalty deskundigen leest u in de Máxima special.

Ik ben blij dat het zo kan. Natuurlijk is het ook een wisselwerking, omdat de koningin en de Rijksvoorlichtingsdienst het belangrijk vinden dat haar werk ook in Nederland te zien is. Maar toch, ze hoeft het niet te doen en toch krijgen we altijd alle ruimte. Dank daarvoor!”


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?