Jeugd ontvouwt voor koning visie op Aruba

Vorsten

20-11-2013 21:11:00

SAN NICOLAS – De jeugd van Aruba ziet een toekomst voor het eiland als een ‘gelukkig groen eiland’. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander en koningin Máxima te horen kregen tijdens een jongerendebat in San Nicolas. Niet groen als kleur, maar in de zin van duurzaam, gebruikmakend van groene energie.

Studenten van de Universiteit van Aruba en leden van het jeugdparlement was gevraagd voor het koningspaar hun visie op Aruba voor 2033 te ontvouwen. Aruba moet meer inzetten op zonne- en windenergie, waarbij ook de hotels met fiscale maatregelen worden gestimuleerd om zonnepanelen te installeren, aldus een van de visies. Ook moeten op land en zee windmolenparken komen.

“We hebben de eerste stappen gezet om een wereldleider te worden in duurzaamheid, maar we moeten tempo maken en onze strandslippers inruilen voor sportschoenen”, aldus student Jochem, waarbij de sportschoenen symbool stonden voor snelheid. “Aruba heeft veel wind en zon, dat moeten we gebruiken.”

Studeren

Een tweede wens die het koningspaar te horen kreeg, was het omvormen van San Nicolas tot studentenstad, met alle daarbij horende voorzieningen. “Het is tijd dat studenten hier komen studeren in plaats van dat Arubanen in het buitenland gaan studeren.”

Het debat in San Nicolas vormde het middagprogramma op de eerste dag van het koninklijk kennismakingsbezoek aan Aruba. De dag wordt besloten met een groot muziekfeest op het strand aan de noordkant van het eiland.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord