Jongeren willen Beatrix strikken voor filmpje

Vorsten

2014-05-22 18:53:00

PHILIPSBURG – De kans krijgen is de kans grijpen. Met prinses Beatrix aan tafel aarzelden de jongeren van het Koninkrijksjeugdparlement donderdag niet haar te vragen een bijdrage te leveren aan het dit jaar door hen te beginnen Koninkrijkskanaal op YouTube.De vraag overrompelde de prinses, die slechts als toehoorder aanwezig was bij de bijeenkomst die de slotverklaring van het parlement voorbereidde. Kom maar met een goed plan, antwoordde Beatrix. “Stuur een lange brief”, stelde ze voor, dan zou ze erover nadenken.

Een brief? De jongeren op Sint-Maarten hadden net omstandig verteld hoe ze sociale media wilden inzetten om het Koninkrijk en de afzonderlijke landen en eilanden meer bekendheid te geven onder leeftijdgenoten. Bijvoorbeeld met filmpjes en gebruik van Facebook en Twitter, waarbij ze onderling overleggen via Skype en e-mail.

E-mailadres

Over brieven werd niet gesproken, maar Beatrix had eerder in de week al gezegd tot een andere generatie te behoren en de algemeen secretaris van de Koning gaf meteen een visitekaartje af. Mét e-mailadres.

Beatrix genoot van de discussies en voorstellen. Het Koninkrijk lag haar een leven lang na aan het hart. Hier was een nieuwe generatie zeer ambitieuze en getalenteerde, goed gebekte jongeren die uit alle delen van het Koninkrijk kwamen en die zich opwierpen als voorvechters van behoud van dat Koninkrijk.

Het is de moeite waard om te behouden en beschermen, aldus het Koninkrijksjeugdparlement, dat ook om een vervolg vroeg waarvoor Aruba zich al spontaan aanbood. Dit keer viel het parlement onder auspiciën van de viering van 200 jaar Koninkrijk. “Het is de moeite waard ermee door te gaan”, aldus de Arubaanse premier Mike Eman. De prinses had het voorstel al instemmend begroet.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig