Tiende sterfdag koningin Juliana

Vorsten

20-03-2014 11:17:00

DEN HAAG – Koningin Juliana is donderdag precies 10 jaar geleden op Paleis Soestdijk overleden. De oud-vorstin werd 94 jaar. De uitvaart vond 10 dagen later plaats in Delft. Echtgenoot prins Bernhard overleefde Juliana bijna 9 maanden. Hij overleed op 1 december 2004.

Koningin Juliana werd op 30 april 1909 geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Na haar huwelijk met de Duitse prins Bernhard zur Lippe, vestigde ze zich op Soestdijk waar ze ook na haar troonsbestijging bleef wonen. De prinsessen Beatrix, Irene en Christina werden er geboren; prinses Margriet zag het levenslicht tijdens Juliana’s ballingschap in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het bordes van het tegenwoordig niet meer door de Oranjes gebruikte paleis werd bekend door de jaarlijkse viering van Juliana’s verjaardag, waarbij duizenden Nederlanders langs de met name in de jaren zestig en zeventig als maar uitdijende koninklijke familie defileerden.

Langst levende Oranje

Dit jaar is Juliana’s geboortedatum voor het eerst sinds 1949 geen nationale feestdag meer. Koning Willem-Alexander viert Koningsdag in principe op zijn eigen verjaardag (27 april) en stapte af van het gebruik van zijn moeder Beatrix, die Koninginnedag op Juliana’s geboortedag bleef vieren. Juliana, die van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 regeerde, was de langst levende Oranje uit de geschiedenis. Zij passeerde in 1993 de vorige recordhouder, prins Frederik (1797-1881), de broer van koning Willem I. Juliana, na haar aftreden weer prinses, bleef nog zeer actief en maakte onder meer een lang gekoesterde reis naar Israël.

Vanaf 1995 ging haar gezondheid echter achteruit en had ze last van acute verwardheid. In 1998 trok ze zich geheel uit het openbare leven terug. Het huwelijk van haar kleinzoon prins Maurits was de laatste gelegenheid waarbij ze nog te zien was.

Meer Nederland