Justine Marcella: ‘Dit is Máxima’s magie’

redactievorsten

2021-05-17 13:09:39

Justine Marcella ontmoet koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens het staatsbezoek aan Oman in 2012.

Ik weet niet eens of het nog bestaat; die dikke catalogus die een paar keer per jaar op de deurmat viel. Voor mij als jong meisje was dat een echte pageturner. Ik bestudeerde de kleding, droomde mijn interieur bij elkaar en vroeg me van veel apparaten af wat het was en wat je ermee kon. Dames op leeftijd met een kort pittig kapsel in zilverblauw en een gezellige plooienrok glimlachten lief van de pagina’s af. ‘Kijk mam, zo moet je eruitzien als je 50 bent!’, plaagde ik mijn moeder. Inmiddels ben ik zelf 50 en lijk ik niet op die dames uit die kleurrijke boodschappenfolders van toen. Maar baas ver boven baas. Wanneer ik naar Máxima kijk, vind ik haar eigenlijk alleen maar eleganter worden.

Dichtbij Máxima

Royaltydeskundige Rick Evers vertelt aan Justine Marcella over zijn jaar met Máxima

Toen ik haar voor het eerst zag, in 2000, zag ik een prachtige jonge vrouw met een stralende glimlach en een kiloknaller aan uitstraling. Wanneer ik nu kijk, zie ik een koningin bij wie de tijd zo goed staat. Ze is gegroeid in haar rol, en ze heeft een metamorfose ondergaan van een joviale prinses naar een echte majesteit. Ligt het aan mij of is zelfs haar loopje statiger geworden?

Ik kan me nog altijd verbazen over Máxima, keer op keer. En regelmatig met een potje gezonde jaloezie. Hoe doet zij het? In landen als India en Indonesië kleeft haar haar niet als doorgekookte spaghetti in haar nek, plakt haar kleding niet als een vochtige vaatdoek om haar lijf en loopt haar mascara niet uit als een geschminkte zanger van de popgroep Kiss. Ik sta op die buitenlandse reizen dicht bij het koningspaar en daar waar iedereen in die hitte ruikt naar de lokale specerijen, ruikt zij altijd zo fris als een citroentje. Natuurlijk heeft zij hulp, maar toch. En die hakken! Ze loopt op stiletto’s van vele centimeters extra alsof het orthopedische makkelijke instappers zijn. Bij contacten met wildvreemden is ze nooit verlegen. Máxima geeft die vreemden zelfs het gevoel dat ze enorm heeft uitgekeken naar hun ontmoeting, én dat ze enorm geïnteresseerd is in wat er gezegd gaat worden of wordt gedaan. Ook al zal dat vast niet altijd het geval zijn. Natuurlijk stapt ook een koningin wel eens met het verkeerde been uit bed, heeft ze vast wel eens een meningsverschil met haar man en worstelt ze net als ik met het pubergedrag van haar kroost of de verdeling tussen ambitie en het moederschap. Maar dat toont ze niet. En misschien ook maar goed. Ze is geen ster uit een realitysoap die haar hele hebben en houden ordinair op straat gooit. Een beetje mystiek en magie horen bij de monarchie. En met de komst van Máxima dwarrelt er echt een flinke laag goudstof over het koningshuis. Kortom: ik blijf me verbazen en verwonderen over Máxima.

Meer over Máxima

Deze column van Justine staat in de special Máxima, verkrijgbaar in de boekhandel en via de shop.


Meer Nederland

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?