Kamer wil geen koning bij wedstrijd Oranje in Bakoe

Vorsten

2021-06-23 17:09:33

De Tweede Kamer vindt dat koning Willem-Alexander niet naar Bakoe in Azerbeidzjan moet gaan als Nederland de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal zou bereiken. Ook moet er niemand namens het kabinet gaan. Een voorstel van de ChristenUnie en GroenLinks hiertoe kreeg woensdag de steun van een meerderheid.

Oranje speelt zondag eerst nog de achtste finale in het Hongaarse Boedapest. Ook daar zal geen afvaardiging van kabinet of koningshuis bij aanwezig zijn. Dat stond sowieso niet op de agenda en heeft niets te maken met de omstreden antihomowet die in Hongarije is aangenomen, aldus demissionair premier Mark Rutte.

Als Oranje deze wedstrijd wint, is de volgende wedstrijd in Azerbeidzjan. Dat land voerde vorig jaar in Nagorno-Karabach oorlog met Armenië. Azerbeidzjan houdt nog zo’n tweehonderd Armeense militairen krijgsgevangen en dat is in strijd met het oorlogsrecht, aldus ChristenUnie en GroenLinks. In de Kamer is veel sympathie voor Armenië.

Het demissionaire kabinet moet nog reageren op de aangenomen motie. Premier Rutte zei dinsdagavond in de Kamer de kwestie in het kabinet te zullen bespreken als het eenmaal zover is. Hij verklaarde toen ook geen voorstander te zijn van het mengen van politiek en sport.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana