Kerstkaarten Poortvliet te zien op Soestdijk

Vorsten

2014-11-18 13:09:00

BAARN – Op paleis Soestdijk wordt in december de unieke collectie kerstkaarten tentoongesteld die Rien Poortvliet maakte voor koningin Juliana en prins Bernhard. Een deel van de kerstkaarten is ook te zien op de website van het Koninklijk Huis, onder de tentoonstellingen van het Koninklijk Huisarchief.

Het zijn handgeschilderde kunstwerkjes waaraan Juliana en Bernhard gehecht waren. Uit de door Poortvliet in december 1969 begonnen traditie ontstond een warme vriendschap met medenatuurliefhebber prins Bernhard.

“Koninklijke Hoogheid, In plaats van een ‘hertje in de sneeuw’ (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten bent, een ‘olifantenwens‘ gemaakt. Ook namens vrouw en kinderen wens ik U en de Uwen heerlijke dagen. Met hartelijke eerbiedige groet, Rien”, luidde in 1969 de eerste wens aan prins Bernhard.

Persoonlijk bezorgd

Twee jaar later werd ook koningin Juliana door de kunstenaar in de ‘Kerstwens miniatuurtjes’ betrokken. “Koninklijke familie prettige feestdagen en God’s zegen voor 1976”, schreef Poortvliet (1932-1995) op een tekening van een man, vrouw en baby. Poortvliet bezorgde de kaarten meestal persoonlijk op het paleis.

De kaarten worden tentoongesteld samen met een selectie van Poortvliet aquarellen en olieverfschilderijen, waardoor een beeld wordt gegeven van zijn werk.

Rien Poortvliet kreeg in 1976 in het Paleis op de Dam uit handen van prins Bernhard de Zilveren Anjer.
poortvliet


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig