Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,1 miljoen kijkers

Vorsten

26-12-2022 09:11:03

De kersttoespraak die koning Willem-Alexander op eerste kerstdag hield, is op televisie bekeken door ruim 1,1 miljoen mensen. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het was daarmee na Heel Holland Bakt en het NOS Journaal van 20.00 uur de best bekeken uitzending van de dag.

De meeste mensen keken naar de speech via NPO1, zo’n 766.000 kijkers. Op NPO2, waar de toespraak met een gebarentolk te zien was, keken 231.000 mensen. Verder volgde een handvol mensen de toespraak bij de commerciële zenders RTL4 (83.000) en SBS6 (71.000). Het is niet bekend hoeveel mensen de toespraak hoorden op de radio of via online platforms keken.

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vast moeten houden, ook in tijden van sterke emoties. “Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen”, zei Willem-Alexander. “Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen.”

Hij noemde nadrukkelijk de relatie tussen platteland en stad. “Het is hoog tijd om de verbinding te versterken. Want wat zou de Randstad zijn zonder de regio? En de regio zonder de Randstad? We hebben elkaar broodnodig.” Willem-Alexander benadrukte dat “we moeten proberen te ontsnappen aan vooroordelen”. “Laten we zorgen dat we elkaar niet verliezen. Gun elkaar het voordeel van de twijfel. Haak aan. Luister mee. Denk mee. Doe mee. Soms kan het helpen om de blik naar buiten te richten en ons op te trekken aan het voorbeeld van anderen.”

De kijkcijfers liggen iets lager dan de afgelopen jaren; gemiddeld trok de kersttoespraak van Willem-Alexander zo’n anderhalf miljoen kijkers. Maar SKO merkt vaker op dat er gemiddeld minder mensen lineair televisie kijken dan een paar jaar geleden. Een uitschieter was de kersttoespraak van Willem-Alexander in 2020, toen Nederland in een coronalockdown zat. Toen keken 2,2 miljoen mensen live mee naar de toespraak.

Meer Nederland