Koenders voor het eerst op reis met koning

Vorsten

2014-10-27 13:26:00

TOKIO – Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maakt deze week zijn debuut bij een staatsbezoek. Hij begeleidt koning Willem-Alexander en koningin Máxima op hun reis naar Japan die maandagmiddag is begonnen. Aansluitend gaat hij ook met het koningspaar mee naar Korea, voor een tweede staatsbezoek.

Koenders is pas tien dagen geleden door koning Willem-Alexander op paleis Noordeinde beëdigd als opvolger van de naar de Europese Commissie vertrokken Frans Timmermans. Koenders nam daarmee automatisch ook de afspraken van Timmermans over, inclusief de eerder al geplande staatsbezoeken. Die worden overigens ook betaald uit de begroting van Buitenlandse Zaken.

Koenders reist samen met het koningspaar naar Tokio en heeft tijdens de vlucht de mogelijkheid om met hen bij te praten, en om de dossiers door te nemen. Een minister van Buitenlandse Zaken is tijdens een staatsbezoek namelijk niet alleen een soort ‘oppas’ namens het kabinet, maar heeft deels ook een eigen agenda met besprekingen met collega’s.

Henk Kamp

Bert Koenders is niet de enige Nederlandse minister die bij beide staatsbezoeken aanwezig is. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat mee, samen met een grote vertegenwoordiging van het bedrijfsleven die in Japan en later in Korea zaken hoopt te doen.

Frans Timmermans heeft maar één staatsbezoek begeleid, in juni naar Polen. Maar de vertrokken bewindsman was wel aanwezig bij de serie kennismakingsbezoeken die Willem-Alexander en Máxima dit en vorig jaar aflegden in Europa en Zuid-Amerika.


Meer Nederland