Koning ‘aangedaan en begripvol’ na gesprek met gedupeerden

Vorsten

06-10-2021 19:01:53

Het gesprek dat koning Willem-Alexander woensdagmiddag had met vijf slachtoffers van de toeslagenaffaire was “heel mooi en warm”. De koning reageerde “ongelofelijk begripvol, aangedaan en geëmotioneerd”, zegt een van de gedupeerden Derya Selvi tegen Omroep Flevoland. De koning wil de vijf later graag terugzien voor een vervolggesprek.

Selvi had vooraf weinig van het gesprek verwacht. Ze was ook gewaarschuwd dat de koning weinig voor haar kon doen. “Maar het was boven verwachting hoe begripvol en hoe aangedaan onze koning was.”

De vijf gedupeerden waren ook te zien in de NPO-documentaire Alleen tegen de Staat. De vrouwen hadden na de troonrede, waarin de koning kort sprak over de toeslagenaffaire, een open brief naar de koning gestuurd. Daarin vroegen zij een gesprek met hem.

Onwetend

Willem-Alexander heeft de documentaire twee keer gekeken, aldus Selvi. “Hij wist allemaal kleine details op te noemen, van ‘ik hoorde jou dat zeggen’ en ‘hoe is het daarmee inmiddels’. Dat zijn echt van die kleine dingen, die voor ons heel belangrijk waren.” Selvi maakte daaruit op hoe betrokken de koning inmiddels is en ook hoe onwetend hij tot voor kort was. “Nu hij ons gesproken heeft, weet ik zeker dat wij hem heel veel nieuwe informatie hebben gegeven waar hij geen idee van had.”

Hoewel de koning in zijn rol niets kan betekenen voor de slachtoffers wil hij “op zijn eigen manier” wel een vinger aan de pols houden. “Hij wil ons ook terugzien voor een vervolggesprek om te kijken of het kabinet iets gaat doen in de komende maanden. Dus het heeft zeker nut gehad.”

Willem-Alexander reageerde eerder woensdag kort op sociale media. Hij stelde dat de slachtoffers zo snel mogelijk moeten worden geholpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken.


Meer Nederland