Koning alleen op pad in Chinese hutong

Vorsten

2015-10-26 05:19:00

PEKING – Koning Willem-Alexander moest maandagmiddag (lokale tijd) in Peking alleen op pad op de tweede dag van het staatsbezoek aan China. Koningin Máxima bleef met koorts achter in het hotel. In overleg met een arts wordt later op de dag bekeken of ze wel bij de ontvangsten door de Chinese autoriteiten in de Grote Hal van het Volk kan zijn. De Rijksvoorlichtingsdienst zou daar nog mededelingen over doen.

Het bericht van de ziekte van Máxima kwam voor de geplande aankomst bij de hutong wijk Dashilar, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede en het voormalige keizerlijk paleis. Dashilar is een traditionele wijk die aan de slopershamer is ontkomen en die voortvarend is gerenoveerd. De koning maakte een wandeling door een deel van de hutong, bekeek een klein museum voor traditionele geneeskunde en bezocht daarnaast de tentoonstelling ‘Next City Living Lab’.

Die presentatie over duurzame verstedelijking, die eerder onderdeel uitmaakte van de Beijing Design Week, gaf een beeld van ontwikkelingsmogelijkheden voor steden en wijken van de toekomst. Belangrijk voor China met zijn tientallen miljoenensteden. De koning sprak daar onder meer met architecten, ontwerpers en stedenbouwers.

Het ochtendprogramma werd afgesloten bij de Bank of Beijing, waar de hele ochtend al een rondetafelbijeenkomst werd gehouden van de top van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. De koning kreeg van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer een korte samenvatting van wat was besproken.


Meer Nederland