Koningspaar houdt nieuwjaarsontvangsten

Vorsten

2015-01-11 12:06:00

AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima houden komende week twee nieuwjaarsontvangsten in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het is hun eerste publieke optreden sinds het kerstreces. Net als vorig jaar laat de koning de media niet toe bij de recepties. Wel stelt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) ‘ruw beeldmateriaal’ beschikbaar waaruit kan worden geput om een indruk te krijgen van de ontvangst dinsdag voor Nederlandse genodigden.

Vorig jaar bewerkte de RVD het materiaal nog zelf en plaatste hij een eigen filmpje op YouTube. Dat leidde tot veel kritiek en een veroordeling door het Genootschap van Hoofdredacteuren. De aanpak van de RVD paste ‘niet in een open democratische samenleving’, aldus de hoofdredacteuren. Bij RTL werd gesproken over ‘Noord-Koreaanse nieuwsvoorziening’ terwijl de NOS pleitte voor ten minste één cameraman voor alle omroepen zodat er ‘eigen beeld’ zou zijn. Ten tijde van koningin Beatrix waren er overigens helemaal geen opnamen beschikbaar.

Naast honderden ‘vaste gasten’, zoals de parlementsvoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen, zijn er bij de nieuwjaarsontvangst in het Koninklijk Paleis in Amsterdam ook elk jaar genodigden uit een specifieke doelgroep. Dit jaar zijn dat vertegenwoordigers van organisaties die Nederlanders op een of andere manier aan werk helpen. Dat sluit aan bij werkbezoeken die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2014 hebben afgelegd, waarbij onder andere een kijkje werd genomen bij het UWV in Groningen en de sociale werkvoorzieningsorganisatie Breed in Nijmegen.

Op woensdag is er een tweede nieuwjaarsontvangst in het paleis, waarvoor onder meer het corps diplomatique is uitgenodigd. Bij beide recepties zijn behalve het koningspaar ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven van de partij.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig