Koning bepleit werken aan verbindingen

Vorsten

25-12-2013 13:04:00

WASSENAAR – ”Vrede op aarde”, is meer dan een onbereikbaar ideaal. ”Meer dan een ster aan de hemel.” Dat zei koning Willem-Alexander in zijn op eerste kerstdag uitgezonden eerste kerstboodschap. ”Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad. Ieder kan – op zijn of haar eigen manier – aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken”, aldus de koning.

De vorst had het in zijn inhuldigingsrede op 30 april ook al daarover. ”Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking. Als familie. Als vrienden. Als bewoners van een straat of buurt.” Het is geen makkelijke opdracht, zo wist hij. ”Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom.”

Volgens Willem-Alexander kunnen mensen door verbindingen aan te gaan ”samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten.” Dat had hij zelf ervaren op 30 april. ”Voor velen, en ook voor mij, was dat een onvergetelijke ervaring. In die geest mogen we het jaar dat voor ons ligt met vertrouwen tegemoet zien.”

Werk

In zijn toespraak, uitgesproken naast de open haard op de Eikenhorst in Wassenaar, sprak de koning ook over de problemen en zorgen van mensen die geen werk meer hebben. ”Wie zijn baan of bedrijf verliest, geen baan kan vinden of niet meer kan werken, raakt meer kwijt dan alleen financiële zekerheid. Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn”, aldus Willem-Alexander. Hij haalde ook een Afrikaans spreekwoord aan: ”Mensen zijn mensen door andere mensen.”

In de kersttijd zoeken mensen juist daarom elkaar op, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. ”Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp”, zei hij, onder verwijzing naar het overlijden van prins Friso. Hij wees ook op de honderdduizenden die deze dagen moeten werken, en degenen die eenzaam zijn. ”Hoezeer mensen ook in een isolement kunnen leven, diep van binnen blijft de hoop op waardering en contact levend. Die hoop dooft nooit.”

Meer Nederland