Koning bij GGD: naleven coronaregels is belangrijk

Vorsten

10/09/2020 1:12 pm

Het is belangrijk de coronaregels op te blijven volgen. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander donderdag meegaf na afloop van een werkbezoek aan de GGD Hollands-Midden. “Houd vol”, zei hij ook tegen de medewerkers van de teststraat in Leiderdorp en de afdeling infectieziekten in Leiden. “We hebben de hulp van de burgers nodig door de regels na te leven”, zo kreeg de koning te horen van een van de coördinatoren van het bron-en contactonderzoek. Handen wassen en afstand bewaren blijven belangrijk.

Het aantal besmettingen in het hart van de Randstad stijgt weliswaar minder hard dan in de omliggende vier grote steden, maar is wel zorgelijk. In Leiden zijn het de studenten die besmet raken en meer nauwe contacten hebben dan voorheen, waardoor het bron-en contactonderzoek ook wordt verzwaard en bemoeilijkt. Vakantiegangers uit risicogebieden en familiebijeenkomsten als verjaardagen en bruiloften veroorzaken ook meer besmettingen.

Het contactonderzoek is tijdrovend, ervoer Willem-Alexander tijdens zijn bezoek waar hij met toestemming van de betrokkene meeluisterde en ook even meepraatte in een gesprek met een vrouw van wie haar zoon en haar man besmet waren geraakt.

Wel pieken, geen dalen

“Het is een epidemie met alleen maar pieken en geen dalen”, aldus de GGD-directeur. Zijn organisatie moet het algemeen belang en de volksgezondheid bewaken en bewaren, maar in de gesprekken botst dat met individuele belangen, werd de koning uitgelegd. Niet iedereen wil meewerken aan het contactonderzoek: de telefoon wordt gewoon niet opgenomen of quarantaine wordt geweigerd.

De koning wilde weten hoe de GGD dacht over voorrang bij het testen voor bepaalde beroepsgroepen. In Hollands Midden krijgen zorgmedewerkers al voorrang. Voor hen zijn er speciale testtijden, waardoor de uitslag nog dezelfde dag kan worden gegeven. Maar als de groep wordt uitgebreid met leerkrachten, brandweer en politie, worden de nu al vaak te lange wachttijden voor ‘gewone mensen’ nog langer.

De corona-app werd door de koning ook aan de orde gesteld. Hij vroeg of die het werk zou vergemakkelijken. Het antwoord was dat de app in het begin zeker tot veel meer verontruste telefoontjes zal leiden, maar bij verdere verfijning op den duur wel zou helpen. Een positieve noot was er bij het bezoek ook. De GGD kreeg nu veel minder meldingen van andere virussen en infecties omdat mensen meer thuis bleven.


Meer Nederland