Koning viert ruimtesamenwerking

Vorsten

14-11-2014 15:57:00

NOORDWIJK – Koning Willem-Alexander is dinsdag 16 december in Noordwijk bij de viering van vijftig jaar samenwerking in de ruimte, samen met het European Space Agency (ESA) en ruimtevaartlaboratorium Estec. Dit kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag aan. Om het vijftigjarig jubileum te vieren organiseert ESA in 2014 in alle internationale vestigingen speciale evenementen.

Nederland was een van de tien landen die samen de Europese Organisatie voor Ruimteonderzoek hebben opgericht. Het in Noordwijk gevestigde European Space Research and Technology Centre (Estec) is het technische hart en de grootste vestiging van ESA. Willem-Alexander opende het laboratoriumgebouw in 2008.

Het ruimtevaartlaboratorium ontwikkelt technologieën die nodig zijn om Europese ruimtemissies in de toekomst te kunnen uitvoeren. Meer dan tweeduizend specialisten werken bij Estec aan tientallen ruimtevaartprojecten. Dit betreft satellieten op het gebied van astronomie, telecommunicatie, het navigatienetwerk Galileo, de bemande ruimtevaart, milieu en klimaat.

Meer Nederland