Koning ‘eindelijk’ bij feest in Rincon

Vorsten

30-04-2015 17:57:00

RINCON – Het was ‘op een of andere manier’ nooit mogelijk om op 30 april naar Rincon te komen. Dat zei koning Willem-Alexander donderdag in een toespraakje aan het begin van zijn bezoek met koningin Máxima aan Dia di Rincon, de feestdag van het oudste dorp van Bonaire. “We hebben er heel veel over gehoord en zijn blij er nu bij te kunnen zijn”, aldus Willem-Alexander. “Het is meer dan de moeite waard om hier te komen.”

Het koningspaar kreeg onder de stralende Caribische zon een hartelijk welkom in Rincon, waar ze meteen al werden getrakteerd op muziek, dans en plaatselijke lekkernijen. “Het was mijn droom dat u een keer hier zou komen”, aldus Francisco ‘Bubuchi’ Janga, voorzitter van het organisatiecomité.

Zijn vader begon het feest 27 jaar geleden, op (toen nog) Koninginnedag. De verandering van datum waarop Koningsdag wordt gevierd, heeft het dorp voor een dilemma geplaatst. Rincon wil vasthouden aan 30 april, maar dat is niet langer een vrije dag. “We hopen op medewerking van minister Plaskerk om dat goed te regelen”, zei gedeputeerde Benito Dirks. Bonaire had het namelijk nog niet voor elkaar gekregen ‘Dia di Rincon’ tot vrije dag te maken.

Meer Nederland