Koning en Kamer: niet zonder risico

Vorsten

11-02-2014 20:32:00

DEN HAAG – Een bezoek van Kamerleden is niet zonder gevaar voor de koning, maar ook niet voor van nature praatgrage parlementariërs. Koning Willem-Alexander is dus gewaarschuwd wanneer hij op 1 en 3 april de leden van de Tweede Kamer over de vloer krijgt.

De bijeenkomst is in principe vertrouwelijk. “Het is een ongeschreven wet”, aldus toenmalig D66-Kamerlid Boris van der Ham bij de vorige ontmoeting tussen staatshoofd en Kamer in 2009 waarbij ook Willem-Alexander en Máxima aanwezig waren. Alleen als het besprokene binnenskamers blijft, kan iedereen vrijuit spreken.

Maar voor veel politici is het moeilijk de mond te houden wanneer er een camera en microfoon opduiken, zo bleek. VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn vertelde voor de televisie enthousiast over zijn ontmoeting met de koningin. Er was onder meer gesproken over Europese integratie, dat Beatrix zich zorgen maakte over de hypes en de hoeveelheid spoeddebatten waardoor de Kamer zich te veel zou laten meeslepen. “Dit mag allemaal verteld worden”, meende hij.

Domme dingen

Het was ook geen stijve bijeenkomst geweest, waarbij niemand wat durfde te zeggen, zoals hij aanvankelijk had verwacht. Maar Boekestijn kreeg meteen te horen dat hij de ongeschreven regel had overtreden. Hij maakte nog dezelfde avond bekend zijn Kamerlidmaatschap op te geven. “Je kunt als mens soms heel domme dingen doen. Ik heb gelukkiger avonden gehad dan deze”, zei hij. De koningin kreeg excuses aangeboden.

Beatrix had eerder al te maken gehad met ‘lekken’ uit de kennismakingsbijeenkomsten met parlementsleden. In 1999 zou ze onder meer het cellentekort, het gebruik van pepperspray en het referendum over de gekozen burgemeester hebben aangesneden. Toenmalig Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven moest toen de spelregels nog eens uitleggen: “Ik wil jullie in herinnering brengen dat discretie een voorwaarde is voor het plaatsvinden en het blijven plaatsvinden van deze gesprekken.”

De koningin wachtte vervolgens 10 jaar voordat hij weer een serie ontmoetingen organiseerde. De SP bleef de laatste keer weg. Fractievoorzitter Agnes Kant liet weten de bijeenkomst “vrij nutteloos” te vinden.

Meer Nederland