Koning en koningin bewonderen de skûtsjes

Vorsten

17-09-2020 17:04:15

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân donderdagmiddag afgesloten in De Feanhoop in de gemeente Smallingerland. Na de Friese les eerder op de middag in Drachten was het nu tijd om kennis te maken met het traditionele Skûtsjesilen.

Dat behoort sinds deze zomer tot het Immaterieel Erfgoed van Nederland, een goede gelegenheid voor Willem-Alexander en Máxima om de kennis over dit sportieve en historische Friese visitekaartje op te frissen. Bovendien was een verjaardagsbezoek op zijn plaats want de ‘Sintrale Kommisje Skûtsjesilen’ bestaat dit jaar 75 jaar.

Saluutschot

Het koningspaar maakte aan boord van het startschip ‘Zevenwolden’ een zonovergoten korte vaartocht langs veertien prachtig achter elkaar liggende skûtsjes, die als teken van respect tijdens het voorbijvaren de fok lieten zakken. Vanaf het Friese statenjacht Friso werd het koninklijk gezelschap met een saluutschot begroet.

Bij de afsluitende bijeenkomst van het streekbezoek kregen de jonge boeren met wie eerder op de dag gesprekken plaats hadden gevonden, nog extra aandacht. “Leuk het gesprek nog even te kunnen voorzetten”, aldus de koning.

Het koningspaar vertelde in het algemeen dat het niet altijd was meegevallen om in de soms beperkte ruimte afstand te houden, zoals de coronaregels voorschrijven. “We komen hier vaak”, zei koningin Máxima over Friesland, maar de hernieuwde kennismaking in het eerste streekbezoek in ‘coronatijd’ was goed bevallen. “Goed dat we het hebben doorgezet”, vond de koning.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord