Koning en koningin brengen driedaags staatsbezoek aan Noorwegen

Vorsten

09-11-2021 03:56:19

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen dinsdag, woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Noorwegen, op uitnodiging van de Noorse koning Harald V. Het staatsbezoek stond eigenlijk voor vorig jaar gepland, maar moest vanwege de coronapandemie worden verplaatst.

Het bezoek draait om klimaatverandering, samenwerking, energietransitie en duurzaamheid, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning en koningin beginnen het bezoek in Oslo, waar ze op het Koninklijk Paleis worden ontvangen door koning Harald V en koningin Sonja. Willem-Alexander legt later een krans bij het Nationale Monument. Verder is het paar onder meer aanwezig bij een staatsbanket van koning Harald, waar beide koningen een toespraak houden.

Op woensdag bezoeken de koning en koningin onder meer een bijeenkomst over mensenrechten in de Deichmanbibliotheek en het transportschip Zr. Ms. Rotterdam, om te praten over de defensiesamenwerking tussen beide landen. Daarnaast is een gesprek gepland met minister-president Jonas Gahr Støre.

Het koninklijk paar gaat de laatste dag van het bezoek naar de stad Trondheim. Kroonprins Haakon houdt die dag een toespraak en er is een lunch met de burgemeester van stad. Verder gaan ze onder meer langs bij een laboratorium voor zeewierkweek en een ‘energieplus’ gebouw dat “over zijn levensduur meer zonne-energie opwekt dan de constructie, exploitatie en afbraak bij elkaar kosten”, aldus de RVD.

Ben Knapen, de demissionair minister van Buitenlandse Zaken, begeleidt het driedaagse staatsbezoek.

Meer Nederland