Koningspaar bij Koningsspelen in Leiden

Vorsten

24-03-2015 10:38:00

LEIDEN – Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima zijn op de Koningsspelen in Leiden. Zij geven op 24 april het startsein voor de sportdag waaraan in het hele land ruim 1,1 miljoen kinderen meedoen. De RVD maakte dat dinsdag bekend. Vorig jaar gaf de koning in Ens (Flevoland) het startsein voor de Koningsspelen.

De spelen zijn in 2013 voor het eerst gehouden ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De organisatie is in handen van de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.

De spelen zijn bedoeld voor basisschoolleerlingen in Nederland en het Caraïbisch gebied. De scholen die zich hebben ingeschreven mogen zelf bepalen wat ze gaan doen op die dag.

Feestelijk ontbijt

De dag begint net als voorgaande jaren met een Koningsontbijt. Vorig jaar was er enige ophef over de hagelslag en pindakaas die bij het ontbijt zaten. Dit broodbeleg zou niet gezond zijn, aldus het Voedingscentrum. De koning benadrukte vorig jaar in een vraaggesprekje op Zapp (Nederland 3) het belang van een goed ontbijt en sport. Ook dit jaar zal het ontbijt een ‘feestelijke’ uitstraling hebben in combinatie met gezond, vertelde Richard Krajicek al eerder. “We vinden deze zachte manier de beste aanpak. Wanneer je alleen kiest voor de meest gezonde producten, schiet het zijn doel voorbij. Bovendien zijn de Koningsspelen begonnen als een feestdag”, zo zei hij toen.

Ook dit jaar zullen de leerlingen de Spelen beginnen met een nieuw lied en een bijbehorende dans, dat wordt gezongen door Kinderen voor Kinderen. Het nummer heet Energie.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.