Koning en Rutte bij herdenking capitulatie van Japan

Vorsten

24-07-2020 10:23:53

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zijn op 15 augustus bij de nationale herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

De koning legt de eerste krans. Daarna volgen Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook spreekt de premier de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de koning en Blokhuis leden van de Indische gemeenschap in Nederland.

Met de capitulatie van Japan kwam 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was het hele Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945 bevrijd. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks een herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats. De ceremonie wordt live uitgezonden door de NOS.

Omdat de herdenking bij het Indisch Monument niet openbaar toegankelijk is, hebben organisaties van belanghebbenden zelf een alternatief programma opgesteld. Zo kunnen mensen die dat willen de herdenking samen volgen in de Grote Kerk, waar ook kan worden gepraat over de betekenis van deze dag. Daarna speelt de beiaardier een speciaal Indisch carillonconcert. In de namiddag is er in de Koninklijke Schouwburg een Global Gongs-concert onder leiding van Sinta Wullur.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.