Koning ervaart de veerkracht van Den Bosch

Vorsten

28-01-2021 14:54:17

Burgemeester Jack Mikkers wilde koning Willem-Alexander donderdag vooral de “veerkracht van Den Bosch” laten zien na de rellen en plunderingen van afgelopen maandag. Als een wervelwind waren een paar honderd amokmakers door het stadscentrum geraasd, een spoor van vernielingen en gebroken glas achterlatend. Maar de Bossche gemeenschap had dinsdag massaal de bezems gepakt en op diverse manieren is het herstel ingezet. “Het is mooi dat Den Bosch er op deze positieve manier uit kan komen”, vond Willem-Alexander.

Hij kreeg daar ook voorbeelden van te zien en horen, al was de angst nog niet verdwenen, zo stelde burgemeester Mikkers herhaaldelijk vast. “De angst voor herhaling is nog een zorg en een deel van het centrum oogt naargeestig met al die houten schotten voor de ramen.” Bewoners en ondernemers verwoordden die angst ook in de gesprekken met de koning. “Ik ben niet bang uitgevallen, maar nu voelde ik me niet veilig in mijn eigen huis, mijn eigen straat, mijn eigen stad”, vertelden verschillende Bosschenaren. Ze sliepen nog slecht, en er waren ook ondernemers die deze dagen in hun winkels sliepen.

De inzet en het optreden van de politie en de ME kwam ook ter sprake. In de stad wordt daarover fel gediscussieerd, maar over het algemeen was er lof. “Het had nog veel erger kunnen worden. De afwachtende houding van de politie was niet zo slecht”, zei een ondernemer. Volgens Willem-Alexander was het goed dat er in elk geval over werd gesproken. Hij verwees naar de centrale boodschap van zijn kersttoespraak: blijf met elkaar in gesprek, blijf altijd in gesprek ook als je het niet met elkaar eens bent.

Applaus

Tijdens een ontmoeting in een hotel op de Markt werd de harde kern van FC Den Bosch, de M-side, opgevoerd als goed voorbeeld van de burgerzin van de Bosschenaren. “Het zijn mooie mannen, maar geen engeltjes”, wist Huub van Mackelenbergh, voorzitter van de voetbalclub. Maar hun initiatief om daags na de rellen de stad in te trekken om Den Bosch te beschermen, kon ook op instemming van de burgemeester rekenen. “Het was een kans te laten zien dat ze hart hebben voor deze stad”, aldus Van Mackelenbergh, die ook geen agressieve sfeer had geproefd. De hoteleigenares was dolgelukkig geweest toen de supporters voorbijkwamen.

Het bezoek van Willem-Alexander was pas op het laatste moment voorbereid. Zijn gesprekspartners waren gelokt met een praatje met de burgemeester en kregen pas vlak voor zijn aankomst te horen dat Mikkers nog iemand mee had genomen. Onder zijn paraplu in de kletsnatte stad viel de koning ook tijdens zijn wandeling door getroffen straten niet echt op, maar her en der kreeg hij applaus en bedankjes voor zijn komst. Bij vertrek zei hij te hopen spoedig te kunnen terugkomen “in betere tijden.”


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.