Koning had keuze voor viering Waterloo

Vorsten

2015-05-12 14:59:00

BRUSSEL – De vorstenparen van België, Nederland en Luxemburg treffen elkaar op 18 juni onder de Leeuw van Waterloo voor de herdenking van de 200e verjaardag van de beslissende slag tegen keizer Napoleon Bonaparte.

Koning Willem-Alexander had als verre nazaat van de Nederlandse ‘held van Waterloo’ de keuze waar hij dit jaar dit heroïsche en bloedige gevecht zou herdenken. Dat kon in Waterloo op het voormalige slagveld, of bijvoorbeeld in Londen in St Paul’s Cathedral met onder anderen de nazaten van de hertog van Wellington, de echte held van Waterloo.

In het jaar dat ook de 200e verjaardag van de stichting van het koninkrijk wordt gevierd, lag de keuze van Willem-Alexander voor Waterloo zelf echter voor de hand. De grootmachten hadden in 1815 al bedacht dat de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in één koninkrijk onder Willem I zouden worden verenigd.

Soestdijk

Willems oudste zoon Guillot (later Willem II) vocht dapper mee om Napoleon, net ontsnapt aan zijn in 1814 opgelegde ballingschap op Elba, tegen te houden. Op paleis Soestdijk wordt in de Waterloozaal nog altijd herinnerd aan die bijdrage van de toenmalige prins van Oranje.

Nederland heeft Waterloodag ook lang als nationale feestdag gehad, al viel de veteranen van deze slag waarbij tienduizenden soldaten het leven verloren, pas heel laat erkenning ten deel. Koninginnedag nam eind 19e eeuw de plaats van Waterloodag als feestdag over.


Meer België