Koning heeft gerestaureerde Gouden Koets al even bekeken

Vorsten

10-06-2021 07:56:20

Koning Willem-Alexander ziet de Gouden Koets bij de opening van de speciale tentoonstelling in Amsterdam niet voor het eerst sinds de restauratie in 2015 begon. De koning heeft het rijtuig al bekeken in de Koninklijke Stallen, voordat het woensdagmiddag in een grote houten behuizing naar de hoofdstad werd gereden. Daar werd de koets het Amsterdam Museum ingetakeld.

Koning Willem-Alexander betaalde de restauratie, die ongeveer 1,2 miljoen euro kostte, uit zijn eigen begroting. De vorige maand afgeronde restauratie is daarmee binnen de planning gebleven. Daarop was bij aanvang ook gehoopt, maar zekerheid was er niet. “We wisten niet wat we zouden aantreffen, maar er zijn geen tegenvallers geweest”, aldus stalmeester Bert Wassenaar, de ‘baas’ van het Koninklijk Staldepartement.

Koning Willem-Alexander gaf eerder aan dat de Gouden Koets weer helemaal bedrijfsklaar moest worden, zodat er onder andere veilig mee gereden kon worden op Prinsjesdag. Om dat te bereiken, zijn niet alle onderdelen in oorspronkelijk staat teruggebracht of slechts gerepareerd. Zo zijn de banden van de wielen bijvoorbeeld vervangen.

Meer Nederland