Koning heeft nieuw en passend mondkapje

Vorsten

08-10-2020 18:16:06

Koning Willem-Alexander hoeft niet langer te worstelen met afzakkende mondkapjes, zoals eerder deze week bij een werkbezoek aan Leiderdorp. Donderdag beleefde een nieuw blauw koninklijk mondkapje, met een discreet kroontje en een oranje binnenvoering, zijn première.

In het Koninklijk Paleis in Amsterdam beschikten donderdagmiddag bij de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst ook leden van de hofhouding over eenzelfde exemplaar, waardoor ze ook makkelijker als zodanig te herkennen zijn.

Er zijn de laatste weken verschillende modellen uitgeprobeerd, maar dit mondkapje sluit goed af en zakt ook niet af bij het praten zoals de koning in Leiderdorp overkwam. Hij moest toen steeds de vinger op de neus houden om te voorkomen dat die niet meer bedekt was. Bij de rondgang langs de kunstwerken in het paleis deed dat probleem zich niet voor.

In het paleis werden de coronaregels strak gehandhaafd. In de immense Burgerzaal, waar meer dan 400 mensen terechtkunnen, stonden nu slechts dertig stoeltjes opgesteld, met de voorgeschreven afstand van 1,5 meter. De schilderijen waren ook anders tentoongesteld dan gebruikelijk, omdat bij de openstelling opstoppingen van publiek voorkomen moet worden.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord