Koning hoopt dat ook in coronatijd veel mensen gaan stemmen

Vorsten

2021-03-12 15:46:53

Koning Willem-Alexander hoopt dat zoveel mogelijk mensen volgende week gebruikmaken van hun democratisch recht bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zei hij vrijdagmiddag aan het einde van een digitaal werkbezoek, dat in het teken stond van de stembusgang. Daarbij ging het met name om alle bijzondere voorbereidingen die daar vanwege de coronapandemie voor nodig zijn.

De koning is ervan overtuigd dat de parlementsverkiezingen goed zullen verlopen en hij bedankte de Kiesraad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeenten voor hun enorme inzet om dit te bewerkstelligen. De mogelijkheid om veilig een stem uit te brengen is er, zo stelde Willem-Alexander vast. Hij zei het verdere proces met veel interesse en passie te blijven volgen.

Willem-Alexander wilde vooral weten welke veranderingen er zijn ten opzichte van vorige verkiezingen, hoe de aanpassingen in de praktijk uitpakken en hoe briefstemmers die een stembiljet in een verkeerde envelop hebben gedaan, alsnog kunnen stemmen. Ook was hij benieuwd welke aanpassingen – die nu vanwege de coronapandemie zijn gedaan – in de toekomst zullen blijven. Zowel het ministerie als de Kiesraad denken dat het over meerdere dagen kunnen stemmen, anders dan het briefstemmen, in de woorden van Kiesraadvoorzitter Wim Kuijken “misschien wel een blijvertje” is.

Hygiëne

Onder leiding van Kuijken sprak de koning met vertegenwoordigers van de instellingen die zich met de organisatie van de verkiezingen bezighouden. Willem-Alexander ging in gesprek met gemeentelijke projectleiders die onder meer verantwoordelijk zijn voor de stemlokalen, de vicevoorzitter en portefeuillehouder verkiezingen van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de VNG en de verkiezingscoördinator van het ministerie.

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden aanstaande maandag, dinsdag en woensdag gehouden. In de stemlokalen zijn verschillende hygiënemaatregelen genomen. Zo hangen er spatschermen en worden de stemhokjes geregeld schoongemaakt. In veel gemeenten mogen kiezers het potlood waarmee is gestemd meenemen naar huis.


Meer Nederland