Koning houdt toespraak bij open haard

Vorsten

2013-12-25 12:46:00

WASSENAAR – Koning Willem-Alexander heeft ervoor gekozen zijn eerste kersttoespraak te houden bij de open haard in zijn woonhuis in Wassenaar.

Met de benen over elkaar bracht hij in 8 minuten en 36 seconden zijn boodschap waarin, na een persoonlijke getinte inleiding met een dankwoord aan het adres van prinses Margiet en Pieter van Vollenhoven, aandacht was voor werkloosheid en de noodzaak in de samenleving verbindingen te slaan.

De koning oogde ontspannen en sprak zonder haperingen. In de kamer waren schilderijen van zijn drie dochters prominent in beeld, alsmede een foto van koningin Máxima en van Willem-Alexanders ouders Beatrix en Claus. De opstelling komt overeen met de setting die door groothertog Henri van Luxemburg traditioneel wordt gebruikt. Ook hij spreekt de bevolking toe bij de open haard. Koningin Beatrix, die pas in 2000 televisiecamera’s toestond, deed het altijd vanachter een tafeltje in een kamer met zicht op de kerstboom voor Huis ten Bosch. De Britse koningin Elizabeth II, die later woensdag nog aan het woord komt, geeft in haar kerstboodschap meer een overzicht van haar werkzaamheden in het voorbije jaar.

De toespraak van Willem-Alexander was woensdag deels uitgelekt. De tekst van de ondertiteling voor doven was gevonden en via websites al verspreid. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog niet bekend.


Meer Nederland