Koning in Dordrecht gul met bruiklenen

Vorsten

2018-11-10 19:36:00

Koning Willem-Alexander en de Koninklijke Verzamelingen zijn gul geweest met bruiklenen voor de zaterdagavond door de koning in het Dordrechts Museum geopende tentoonstelling ‘Werk, bid en bewonder’.

Behalve de grote Statenbijbel van stadhouder Willem IV die hij als openingshandeling in een vitrine plaatste, zijn er op de expositie nog veel meer bijbels uit koninklijk bezit te zien.

Zo is er een eerste druk van de Statenbijbel uit 1657 die Amalia van Solms aan haar hofpredikant schonk en die in 1937 weer in Nederland is teruggekomen. Ook een kerkboekje van koningin Emma en de Doopbijbel van prinses Juliana uit 1909 zijn uitgestald.

Belijdenisbijbel

Daarnaast liggen de art nouveau bijbel die prinses Juliana en prins Bernhard van de Hervormd-Gereformeerd Jeugdbonden kregen bij hun huwelijk en de Belijdenisbijbel uit 1894 van koningin Wilhelmina.

Pronkstuk op de tentoonstelling is de zogenoemde Waternoodbijbel die koning Willem III in 1862 kreeg als dank voor zijn betrokkenheid bij overstromingen in de Bommelerwaard en het land van Maas en Waal. Op het beslag van de Bijbel, die al in 1702 werd vervaardigd, staat de tekst ‘Een held in ijs en baren, wien God weet te bewaren’. Na het overlijden van koningin Wilhelmina lag deze Bijbel, die in de oorlog door de Duitsers werd ontvreemd en later in een bos bij Uddel teruggevonden, op haar kist.
Meer Nederland

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!