Koning kan altijd nog zilversmid worden

Vorsten

2020-01-14 13:22:43

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag bij zijn tweede bezoek aan de Zadkine Vakschool Schoonhoven leren planeren. Een beetje onwennig nog, maar met meer oefening kan hij misschien denken aan een tweede carrière als zilversmid. Het planeren, het met een hamertje beslaan van zilver, zorgt dat er hoogglans komt die duurzamer is dan bij polijsten.

De koning ging aan de slag tijdens zijn bezoek aan de unieke vakschool die dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert. In het klaslokaal hing een oude foto uit 2001 toen hij samen met zijn kersverse verloofde Máxima tijdens hun kennismakingstour ook Schoonhoven aandeed en in de school zijn handen uit de mouwen stak.

Willem-Alexander gaf met het onthullen van een door student Ruben van Rumpt minutieus getekend portret, waarvan alle lijnen bestaan uit ‘125 jaar Vakschool’, het beginsignaal voor de jubileumfestiviteiten. Hij kreeg een verhandeling te horen over de jarenlange relatie van het koningshuis met de school, die met steun van de koninginnen Emma en Wilhelmina op gang kwam.

Daarna ging de koning op rondleiding langs de verschillende afdelingen, waar studenten worden opgeleid tot juwelier, uurwerkmaker, zilver-of goudsmid. Een opleiding die uniek is voor Nederland en daarmee aloude ambachten, die al eeuwenlang met Schoonhoven zijn verbonden, in stand houdt.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt