Koning kan nieuwe ambassadeur Indonesië verwachten

Vorsten

2020-05-12 16:50:28

Koning Willem-Alexander kan later dit jaar de geloofsbrieven verwachten van een nieuwe ambassadeur van Indonesië, het land waar hij in maart nog samen met koningin Máxima een staatsbezoek heeft gebracht.

De Indonesische president Joko Widodo heeft dinsdag namelijk 31 namen van kandidaat-ambassadeurs ter goedkeuring voorgelegd aan het parlement. Daaronder ook die van de secretaris-generaal van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, Mayerfas, die hij in Den Haag wil benoemen. De ambassadeur is daar meteen ook geaccrediteerd bij de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Alvorens Mayerfas, die zondag 60 jaar werd, aan de slag kan, moet zowel het parlement als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn goedkeuring geven. Daarna moet met het paleis een afspraak worden gemaakt voor de overhandiging van de zogenoemde geloofsbrieven. In de eerste brief wordt de koning gemeld dat de huidige ambassadeur is teruggeroepen en in de tweede brief vraagt de Indonesische president om de nieuwe man te verwelkomen.

Duurt nog even

Het kan nog wel even duren voor het zover is. Het Indonesische parlement is met reces en komt pas 12 juni weer bijeen. Op Paleis Noordeinde zijn vanwege de coronamaatregelen de laatste maanden geen ontvangsten meer geweest, ook niet van vertrekkende en komende ambassadeurs. Wellicht dat het aanbieden van geloofsbrieven bij een versoepeling van de maatregelen weer mogelijk is, al zijn ook voor buitenlandse diplomaten de reismogelijkheden nog beperkt.

De huidige Indonesische ambassadeur I Gusti Agung Wesaka Puja, die Puja wordt genoemd, overhandigde op 17 februari 2016 zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander. Hij heeft voor vertrek recht op een onderhoud met de koning, waarbij kan worden teruggekeken op een geslaagd staatsbezoek en een verbetering van de betrekkingen. Dat laatste had Puja zich bij aankomst in Nederland ook als doel gesteld.


Meer Nederland

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt