Video: Koning keek met ongeloof naar de rellen

Vorsten

28-01-2021 13:38:25

Koning Willem-Alexander heeft de afgelopen dagen met “totaal ongeloof” naar de beelden en berichten gekeken van de coronarellen in Nederland. Dat vertelde hij donderdag tijdens een bezoek aan de binnenstad van Den Bosch, waar maandagavond relschoppers voor een spoor van vernieling zorgden. Hij werd door Maaike Neuféglise van de zwaar getroffen Primera-zaak gevraagd hoe hij en zijn gezin naar de onlusten en plunderingen had gekeken.

In zijn antwoord greep Willem-Alexander terug op gesprekken met politieagenten en ME’ers die hij tijdens zijn voorafgaande wandeling door het Bossche centrum had gesproken. Die hadden de agressie die werd getoond in onder meer Eindhoven en Den Bosch nog niet eerder meegemaakt, ook niet bij de krakersrellen veertig jaar geleden aldus de koning.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij was dan ook verrast dat overal in Nederland rellen uitbraken, ook in kleine plaatsen. Dat deed Willem-Alexander denken aan oudejaarsnacht, die hij zelf had doorgebracht met de politie in Den Haag. Het was daar nog nooit zo rustig geweest, terwijl in andere, kleine steden juist veel onrust was. De koning toonde zich blij dat het de afgelopen twee avonden even rustig is gebleven, en hoopt dat dit in het weekeinde ook zo blijft.

Willem-Alexander sprak meer in het algemeen ook over de jeugd die het in deze coronatijd heel zwaar heeft. Dat merkte hij ook bij zijn eigen kinderen. De onzekerheid, het gemis van contact met vrienden en van uitgaan: dat zorgt voor problemen, die ook niet zo maar weer zijn opgelost.


Meer Nederland

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.