Koning kijkt rond in nieuwe huisvesting Eerste Kamer

Vorsten

30-09-2021 12:08:44

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander (2eL) na afloop van een rondleiding door de voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn (2eR) tijdens een werkbezoek aan de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is in verband met de renovatie van het Binnenhof eind augustus verhuisd naar een tijdelijke locatie in de Haagse binnenstad. ANP ROYAL IMAGES POOL PATRICK VAN KATWIJK

Koning Willem-Alexander is donderdagochtend gaan kijken in het nieuwe onderkomen van de Eerste Kamer. Die is sinds een maand niet meer gehuisvest aan het Binnenhof maar even verderop in Den Haag, aan het Lange Voorhout en de Kazernestraat.

De koning kreeg een uitgebreide rondleiding door het geheel aangepaste voormalige stadspaleis, het zogenoemde Huis Huguetan, en de latere aanbouw ten behoeve van gebruikers als Hoge Raad en Koninklijke Bibliotheek.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn toonde zich opgetogen en wees op tal van verbeteringen ten opzichte van het historische onderkomen aan het Binnenhof, zoals de mogelijkheid ook commissievergaderingen live te streamen en daardoor ook openbaar te maken. “Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt”, aldus Bruijn.

Drie jaar

Bruijn verwachtte dat de Senaat drie jaar in het Huis zou blijven, zo liet hij zich in gesprek met Willem-Alexander in de plenaire zaal ontvallen. “Drie jaar?”, vroeg de koning quasi verbaasd, voor de verbouwing en renovatie van het Binnenhof zijn immers ruim 5,5 jaar uitgetrokken. “U heeft gelijk, het zou korter moeten”, antwoordde Bruijn gevat.

Toen huisvestingscoördinator Peter Kranendonk vertelde dat vanuit de regiekamer achter de zaal alles werd gecontroleerd en in goede banen geleid, wilde Willem-Alexander even zeker weten dat hij het had over de techniek en niet de politiek. Het tekende de losse sfeer bij het bezoek, waarbij de koning af en toe ook een werkkamer indook om een verraste medewerker goedemorgen te wensen.

Lyrisch

Bruijn gaf Willem-Alexander een bijna lyrische beschrijving van het speciaal voor de nieuwe vergaderzaal gemaakte kunstwerk van Navid Nuur dat op allerlei wijzen verwijst naar de Senaat, Nederland en de oude zaal aan het Binnenhof. “Niemand ziet hetzelfde”, vertelde Bruijn. “Het perspectief wisselt naar gelang de plek in de zaal.” Dat was een mooie metafoor voor de verschillende standpunten die Kamerleden kunnen hebben. De koning maakte prompt een rondje door de zaal om dat effect ook te ervaren.

De Eerste Kamer deelt een deel van het pand overigens met de Raad van State. Die kan daar in december prinses Amalia ontvangen wanneer ze na haar achttiende verjaardag haar intrede doet in de Raad.


Meer Nederland