Koning: krachten bundelen energievoorziening

Vorsten

2015-03-19 17:55:00

HAMBURG – De noodzaak in de toekomst een betrouwbare energievoorziening te hebben “voor ons en onze kinderen” zorgt voor een onlosmakelijke band tussen Duitsland, Denemarken en Nederland. Dat zei koning Willem-Alexander donderdag in de Handelskammer van Hamburg, waar hij een toespraak hield aan het slot van een seminar over offshore windenergie.

“We weten allemaal waarom we elkaar nodig hebben. We werken immers aan precies hetzelfde. De zekerheid van voldoende energie op langere termijn, met minder negatieve gevolgen voor milieu en klimaat. En dat alles tegen een redelijke prijs. Dáár gaat het om”, aldus de koning in zijn deels in het Duits en deels in het Engels gehouden toespraak tot deelnemers uit Nederland, Denemarken en Duitsland.

Betrouwbaarheid van de energievoorziening is van extra belang in deze tijd van gespannen internationale verhoudingen, zei Willem-Alexander. “We zullen daar zelf actief aan moeten werken en zelf initiatieven moeten nemen. Want een betrouwbare energievoorziening voor ons en onze kinderen is allerminst vanzelfsprekend.”

Krachten bundelen

Offshore windenergie is daarbij een van de belangrijkste troeven. “The answer is blowing in the wind. Juist onze drie landen hebben heel veel offshore windexpertise in huis. Daarom is het goed dat we de krachten bundelen. Afzonderlijk heeft geen van drieën de oplossing. Maar samen hebben we de sleutel in handen. De specifieke krachten van onze drie landen vullen elkaar perfect aan.”

Betere techniek en lagere kosten zijn daarbij van belang. “Alleen dan kan deze energiebron echt levensvatbaar zijn”, aldus de koning.


Meer Nederland