Willem-Alexander krijgt zijn eigen grootzegel

Vorsten

2014-05-15 12:31:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander krijgt op 23 juni in de Ridderzaal in Den Haag zijn eigen grootzegel. Tijdens de viering van 200 jaar Hoge Raad van Adel presenteert minister Ivo Opstelten het ‘Grootzegel van Zijne Majesteit Willem-Alexander Koning der Nederlanden’.

Het nieuwe grootzegel is vervaardigd bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Grootzegels zijn een uitvloeisel van de koninklijke heraldiek, waarmee koningen en koninginnen de echtheid van belangrijke documenten waarborgen. Vroeger gaf het zegel een wet of ander belangrijk besluit rechtskracht. Vorig jaar werd de Akte van Abdicatie van koningin Beatrix nog voorzien van haar grootzegel. Beatrix had een rond zegel, dat traditioneel alleen mannen gebruikten. Haar moeder Juliana had een ovaal zegel, maar Wilhelmina hield het ook gewoon bij een ‘mannelijk’ rond grootzegel. Op het zegel van Beatrix staat ze op het schip van staat afgebeeld. Koning Willem-Alexander verwees ernaar in zijn inhuldigingstoespraak, hoe zij vaste koers hield te midden van de woelige baren.

In de Ridderzaal neemt Willem-Alexander ook het eerste exemplaar van het jubileumboek Wapenregister van de Nederlandse Adel in ontvangst. Het boek geeft een compleet overzicht van de families die gedurende 200 jaar Koninkrijk zijn geadeld en voor wie een familiewapen is vastgesteld. Voor het eerst worden ook de registertekeningen van de wapens van het Koninklijk Huis gepubliceerd.

De Hoge Raad van Adel adviseert al 200 jaar onder meer over wapens en vlaggen van publieksrechtelijke lichamen, over wapens en standaarden van de leden van het Koninklijk Huis en over emblemen van krijgsmachtonderdelen. Het was prins Willem Frederik die op 24 juni 1813 de Hoge Raad van Adel oprichtte om zich te laten adviseren over ceremonie, adeldom en overheidsheraldiek.


Meer Nederland

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig