Koning: laatste staatsbezoek te lang geleden

Vorsten

2016-03-10 17:53:00

Eigenlijk is te veel tijd verstreken tussen het vorige Nederlandse staatsbezoek aan Frankrijk en het bezoek waar koning Willem-Alexander donderdag aan is begonnen. Dat merkte de koning zelf op tijdens zijn dankwoord aan het einde van de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Frankrijk. In 1991 was zijn moeder koningin Beatrix op staatsbezoek.

“Het laatste bezoek was 25 jaar geleden. De vraag is waarom er nu pas weer een bezoek is”, zei Willem-Alexander. “Het is veel te lang geleden voor een land als Frankrijk”, meende hij, een land dat voor dezelfde waarden staat als Nederland en dat met Nederland een van de grondleggers van de EU is. Maar, zo voegde hij er aan toe, de 37.000 Nederlanders die in Frankrijk wonen, hebben Nederland in de tussentijd vertegenwoordigd.

De koning betreurde het dat koningin Máxima en hij maar met een paar vertegenwoordigers van die grote gemeenschap hadden kunnen spreken. “We hadden met u allemaal willen praten, maar u begrijpt dat dit niet kan”, aldus de koning in Hôtel Potocki, een voormalig stadspaleis waar de Franse kamer van koophandel en industrie is gevestigd.

Hij moest weer verder, naar ontmoetingen met de voorzitters van Senaat en Assemblée Nationale.


Meer Nederland