Koning gaat niet naar de Olympische Spelen

Vorsten

2021-07-15 13:48:25

Koning Willem-Alexander mist als gevolg van de coronapandemie voor het eerst in jaren de Olympische Spelen. Willem-Alexander vliegt niet naar Tokio, waar de Spelen volgende week beginnen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten.

De koning is naast groot sportliefhebber erelid van het Internationaal Olympisch Comité en reist in die hoedanigheid vrijwel altijd af naar de Spelen, vaak met zijn gezin. Zo was hij in 2018 met koningin Máxima in Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang en vloog hij in 2016 met het hele gezin naar Rio de Janeiro voor de Olympische Zomerspelen.

Sinds halverwege de jaren 90 sloeg Willem-Alexander de Spelen vrijwel nooit over. De enige uitzondering was in 2002, toen hij de Winterspelen in Salt Lake City miste vanwege zijn. huwelijksreis met Máxima. De koning liet eerder al weten veel zin te hebben in de Spelen in Tokio. “Ik ben vast niet de enige die daarnaar uitkijkt.”

Olympic Festival

Hoewel hij niet naar Tokio afreist, opent Willem-Alexander volgende week het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen. Het sportfestival staat drie weken in het teken van de Spelen. Er kan op grote schermen live gekeken worden naar de wedstrijden in Tokio en er worden op het terrein verschillende sporten beoefend. Bij de opening spreekt de koning met de organisatoren van het festival en betrokkenen.

Nu Willem-Alexander niet naar Tokio afreist, is te verwachten dat ook prinses Margriet niet naar Japan gaat voor de Paralympische Spelen. De afgelopen edities reisde Margriet als lid van het erebestuur van de Paralympische Spelen altijd af naar het sportevenement om onder meer de Nederlandse paralympiërs aan te moedigen. Ook de prinses liet eerder weten zin te hebben in de Spelen.


Meer Nederland

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana